Papper på rulle eller ark

Plant ett svagt böjt

De flesta papper vi använder finns både på rulle och i ark. Det mesta vi kör ut är från rulle. Fördelen där friheten att lägga upp olika och helt fria format på hela rullens bredd, oftast 44″ (drygt 111 cm). Se mer i prislistan för Fine Art print, prislistan.

Papper i ark finns framförallt från Hahnemühle och Canson, vanligaste formaten är A4 (21×29,7 cm), A3 (29,7×42 cm), A3+ (32,9×48,3 cm) och A2 (42×59,4 cm). Hahnemühle har dessutom för vissa kvaliteter formatet 88,9×118,8 cm. 

Fördelen med att printa på ark är att det pappret aldrig varit rullat och därför är helt plant. Kan därför hängas upp fritt i klämmor om man vill göra det. När det gäller hur mycket ett rullpapper böjer sig är det beroende på material, papperstjocklek, storlek på det nerskurna formatet och om det är början eller slutet på en rulle. Tunnare papper och fotopapper är i stort sett plant efter print och nerskärning. De papper som är mer böjda är Fine Art papper i bomull och framförallt a-cellulosa.
Att pappret är lite böjt i formen gör ingenting om bilden skall ramas in och speciellt då med passepartout.

Böjda print från rullpapper
Print från styvt rullpapper

Släta ut rullat papper

Det finns några sätt att släta ut böjda papper om man måste göra det. Det jag tycker är bäst är att rulla printen omvänt i en pappersrulle och låta det ligga så några timmar eller ett dygn. Printen måste först ha torkat helt, helst ett dygn.

Rulla print i pappersrulle
Printen rullas omvänt i pappersrulle
Efter en timme i rullen
Efter 1 timme i rullen

Som sagt normalt är detta med böjda bilder inte något problem eftersom Fine Art printen nästa alltid ramas in. Eller för större format där papprets egen tyngd gör det planare. Bilderna här ovan är på ett mycket styvt 310g German Etching.

Vill man ha helt plana bilder är det bästa att printa från ark och hantera och leverera dem plant hela vägen.