Papper på rulle eller ark

Plant ett svagt böjt

De flesta papper vi använder finns både på rulle och i ark. Det mesta vi kör ut är från rulle. Fördelen där är förutom priset, friheten att lägga upp olika format på hela rullens bredd, oftast 44″ (drygt 111 cm). Att det är billigare är dels att rullpapper kostar mindre i inköp samt inte lika arbetskrävande vid printning. Vid printning på ark måste ett nytt ark laddas i maskinen efter varje printat exemplar. Priset för printning på ark + 20%.

Papper i ark finns framförallt från Hahnemühle och Canson, vanligaste formaten är A4 (21×29,7 cm), A3 (29,7×42 cm), A3+ (32,9×48,3 cm) och A2 (42×59,4 cm). Hahnemühle har dessutom för vissa kvaliteter formatet 88,9×118,8 cm.

Fördelen med att printa på ark är att det pappret aldrig varit rullat och därför är helt plant. Kan därför hängas upp fritt i klämmor om man vill göra det. När det gäller hur mycket ett rullpapper böjer sig är det beroende på material, papperstjocklek, storlek på det nerskurna formatet och om det är början eller slutet på en rulle. Tunnare papper och fotopapper är i stort sett plant efter print och nerskärning. De papper som är mer böjda är Fine Art papper i bomull och framförallt a-cellulosa.
Att pappret är lite böjt i formen gör ingenting om bilden skall ramas in och speciellt då med passepartout.

Det finns några sätt att släta ut böjda papper men inget är egentligen bra för pappret eller printen. Ett är att tejpa och rulla printen med bildsidan inåt på en förslagsvis 3″ papprulle och låta det vara så ett dygn. Man kan få problem med detta sätt och få ojämnheter i pappret vilket kan göra det svårare att rama in.
Ett annat sätt som inte påverkar pappret men eventuellt själva printen är att lägga ett silkespapper på printsidan och över det en plan tyngd, t.ex. en stor bok och låta ligga i ett eller två dygn.

Som sagt normalt är detta med böjda bilder inte något problem eftersom Fine Art printen nästa alltid ramas in. Eller för större format där papprets egen tyngd gör det planare.