Skärmkalibrering

Något som ibland skapar problem vid digital bildhantering är att skärmar kan visa färg på olika sätt. Vi har väl alla varit inne i en TV-affär och sett alla skärmar och hur olika de kan se ut i färg och kontrast, då är det dessutom exakt samma signal som skickas till dem.

Eftersom det är på skärmen man bedömer bildens färger och kvalitet är det viktigt att vi ser bilden på samma sätt. Det är många gånger när man öppnat upp en bild med kunden närvarande som man hört, så ser inte bilden ut på min skärm.

Det första vi bör göra är att visuellt kalibrera skärmen med de inställningar som finns tillgängliga genom skärmens inställningar och eventuellt inställningsprogram i systemet. Fysiska bilder ska betraktas med rätt färgtemperatur för att vi ska se bilden på samma sätt, det är dagsljus 5000 Kelvin. Många skärmar är i grundinställning mycket blåare, 9300 Kelvin. Tyvärr ger oftast en inställning på 5000 K på de flesta skärmar en för ljussvag skärm varför man oftast brukar använda sig av 6500 Kelvin.

Här finns en bra sida för manuellt kalibrerande av skärmen http://www.lagom.nl/lcd-test/ Där kan man också kontrollera att man ser alla nyanser av mörka och ljusa toner. Det är på många skärmar med grundinställningar ett problem att små skillnader i ljusa och mörka toner inte kan urskiljas.

Profilering
Vill ha man ha en exakt återgivning av färger på skärmen är en profilering nödvändig. Vid profilering använder man ett mätinstrument för att mäta upp ett antal toner och färger direkt på skärmen. Mätningen jämförs med det som skärmen borde ha visat. Det skapas en profil som sedan kan användas för att visa korrekta färger. Om t.ex. mätvärdet för en blå nyans avviker kan sedan programmet kompensera detta och visa färgen rätt.
Exempel på bra skärmkalibrator https://xritephoto.com/i1display-pro

Nikon Z6 - Ad Art

Nikon Z6

Har nu haft min spegelfria kamera Nikon Z6 i några veckor och är otroligt nöjd. Ända sedan spegelreflexkamerorna (SLR Single Lens Reflex) kom har det varit det man plåtat med om det inte varit storformatskameror typ Sinar, där bilden var upp och ner och spegelvänd i sökaren. Efter att ha

Yoink

Yoink

Jag har alltid irriterat mig på att ”copy paste” bara kan innehålla det senast kopierade. Har genom åren testat ett antal tillägg som kan hantera flera objekt. Jobbade några år med ett ”klippbord” som höll de senaste 10 kopierade sakerna. Lite krångligt att hitta det kopierade som jag ville komma

Nozzle Check SureColor

Skrivaren SureColor vs StylusPro

Efter drygt två månader med den nya printern SureColor är det bara positiva erfarenheter. Det som med den gamla StylusPro var ett stort problem framför allt mot slutet, igensatt skrivarhuvud är med denna totalt borta, än så länge skall kanske tilläggas. Efter att ha varit borta från jobbet i fem

Ad Art på Storgatan

Större kontorsyta

Efter flytten till kontorshotellet Storgatan 16 i Ängelholm för knappt ett år sedan har det varit ganska mycket ”compact living”. Efterbearbetning av printen har mest skett i det gemensamma fikarummet och plåtande av tavlor i huvudsak utomhus på gården i skugga och produktfotograferande hos kund. Drömmen började växa att kontoret

Epson SureColor

Ny skrivare, Epson SureColor

För knappt två veckor sedan var frustrationen stor hos mig när Stylus Pro skrivaren inte ville skriva ut ordentligt längre. I två dagar försökte jag rengöra och få igång den igen men gav sedan upp och insåg att det var dags för en ny. Beställde en ny Epson SureColor, blev