Skärmkalibrering

Något som ibland skapar problem vid digital bildhantering är att skärmar kan visa färg på olika sätt. Vi har väl alla varit inne i en TV-affär och sett alla skärmar och hur olika de kan se ut i färg och kontrast, då är det dessutom exakt samma signal som skickas till dem.

Eftersom det är på skärmen man bedömer bildens färger och kvalitet är det viktigt att vi ser bilden på samma sätt. Det är många gånger när man öppnat upp en bild med kunden närvarande som man hört, så ser inte bilden ut på min skärm.

Det första vi bör göra är att visuellt kalibrera skärmen med de inställningar som finns tillgängliga genom skärmens inställningar och eventuellt inställningsprogram i systemet. Fysiska bilder ska betraktas med rätt färgtemperatur för att vi ska se bilden på samma sätt, det är dagsljus 5000 Kelvin. Många skärmar är i grundinställning mycket blåare, 9300 Kelvin. Tyvärr ger oftast en inställning på 5000 K på de flesta skärmar en för ljussvag skärm varför man oftast brukar använda sig av 6500 Kelvin.

Här finns en bra sida för manuellt kalibrerande av skärmen http://www.lagom.nl/lcd-test/ Där kan man också kontrollera att man ser alla nyanser av mörka och ljusa toner. Det är på många skärmar med grundinställningar ett problem att små skillnader i ljusa och mörka toner inte kan urskiljas.

Profilering
Vill ha man ha en exakt återgivning av färger på skärmen är en profilering nödvändig. Vid profilering använder man ett mätinstrument för att mäta upp ett antal toner och färger direkt på skärmen. Mätningen jämförs med det som skärmen borde ha visat. Det skapas en profil som sedan kan användas för att visa korrekta färger. Om t.ex. mätvärdet för en blå nyans avviker kan sedan programmet kompensera detta och visa färgen rätt.
Exempel på bra skärmkalibrator https://xritephoto.com/i1display-pro

Fine Art som undermålning

Fine Art print, Giclée, som undermålning

Fine Art prints, Giclée, går utmärkt att använda som undermålning. Detta fungerar både på papper och canvas och kan användas istället för traditionell undermålning eller projicering.  För att det skall kunna kallas en originalmålning behöver hela ytan målas och printen täckas helt. Det finns ju också en möjligheten att inte

Mats Ljungbacke hemsida

Hemsida Mats Ljungbacke

Mats Ljungbacke är en konstnär från Dalsland men numera verksam i Vejbystrand. Har under den tiden vi jobbat ihop (knappt 2 år) gjort ett stort antal reproduktioner av Mats akvareller. Dessa har blivit gjorda som Fine Art prints vilka Mats säljer vidare.Fick för ett tag sedan en förfrågan om att

Foto Ateljé Anna Cecilia

Stora canvastavlor

Vi har nu levererat en större beställning av canvastavlor i Fine Art kvalitet. 16 st tavlor i måtten 120×80 cm, det är naturmotiv fotograferade av Anna Andersson på Ateljé Anna Cecilia i Göteborg som också är beställaren. Canvasen är fernissad med Hahnemühles helt matta lack vilket ger en skön känsla

Print on Demand- Ad Art

Print on Demand

Det har under hösten nästan varje vecka kommit förfrågningar om Print on Demand. Att vi printer och skickar efterhand som print blir sålda. Skickas direkt till slutkund eller konstnär/fotograf för numrering och signering.  Det finns stora fördelar med detta för kunderna, att slippa ligga på kostsamma lager och veta att

Chess på svenska

Hemsida för Chess på svenska

Ytterligare en hemsida är nu klar och släppt idag. Det är en hemsida för musikalen Chess på svenska. Denna har jag byggt i WordPress tillsammans med Johanna Ericsson på Strongberg Production AB. Johanna har med bestämd hand ner på millimeter- eller pixelnivå talat om var allt skall ligga och hur